Recept: Palsternacksgratäng

2025-04-09

Vi fortsätter med recept ur kokboken från Bor. Denna gång en gratäng på palsternacka.

Ingredienser

  • 1/2 kg palsternackor
  • 1 stor lök
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk ströbröd
  • smör eller margarin
  • salt

Gör såhär:

  • Sätt på ugnen, ca 200 grader (originalreceptet anger inte temperatur).
  • Skala och skär palsternackorna i bitar eller strimlor.
  • Koka palsternackan några minuter i lättsaltat vatten.
  • Häll av vattnet och lägg dem sen i en ugnsform.
  • Skiva löken och fräs i lite smör eller margarin.
  • Strö över riven ost lök och hackad persilja över palsternackorna.
  • Häll på grädden och strö över ströbrödet samt några klickar smör.
  • Grädda tills rätten fått fin, gyllene färg.

Kan ätas som den är, men jag serverar den gärna med lufttorkat skinka och sallad.

Här hittar du originalreceptet:

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer