Aktivitet 16: Drag något

2023-12-16

Har du en inkörd häst kan du passa på att köra en sväng med den idag med valfri vagn, släde eller redskap. Vissa hästar jag träffat på verkar faktiskt bli lite extra motiverade av att få dra något efter sig och känna sig starka. Det kanske kan jämföras med att vissa människor gillar att lyfta tungt på gymmet. wink

Oavsett så tycker jag att det är ett bra sätt att miljöträna. Att hästen vänjer sig vid att något låter bakom dem kan göra hästen tryggare även i andra situationer, som när fordon dyker upp bakifrån längs en väg till exempel.

Håller du på att kör in din häst kan det räcka med att dra linor som släpar i backen eller ett ofarligt föremål som skramlar lite. Jag har till exempel övat genom att dra hinkar med tättslutande lock som fyllts med grus eller lite skrot. Se till att öva på ett sätt där föremålet kan släppas i början om hästen blir rädd.

Är du själv kan du exempelvis ha föremålet som släpas i en lina i en hand och leda hästen med den andra. På så sätt kan du enkelt släppa föremålet om hästen blir skrämd. Ännu bättre är om du har en medhjälpare som kan ansvara för det som ska dras och att du själv leder eller tömkör. Var hela tiden uppmärksam och tänk på säkerheten. Beröm hästen extra vid alla halter. Att den lär sig att allt blir tyst och stilla när den själv står still är väldigt bra att träna in.

Är din häst bakskygg hoppar du givetvis över den här övningen eller modifierar den. Kanske kan hästen följa något som du drar efter dig i stället, vilket brukar aktivera sökande och ge hästen mod när den vågar närma sig något som först verkar lite läskigt.

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer