Aktivitet 2: Leta vägpinnar

2023-12-02

Den här uppgiften är en favorit hos Tyra och hon var så pepp att hon ville göra den redan igår kväll på väg tillbaka till hagen. Därav nattbilden ovan.

Att leta vägpinnar är en enkel form av så kallad targetträning som är en metod som ofta används inom klickerträning av djur. I targetträning söker sig djuret mot en viss punkt antingen med mule/nos eller med annan kroppsdel och får belöning när den visar att den förstår. Det finns massor med resurser om targetträning och klickerträning för den som vill lära sig mer, men det här är en enkel övning som brukar fungera även för den som vanligen tränar på andra sätt.

Gå längs en lugn väg, helst utan mycket trafik. Gå fram till en vägpinne och peka mot den med handen eller peta själv på pinnen och uppmuntra din häst att söka sig dit med mulen. Du kan till exempel ta en godisbit i handen och visa i närheten av pinnen samtidigt som du berömmer och belönar hästens försök att sträcka sig dit. Försök att få hästen att dutta med mulen på vägpinnen och nyfiket undersöka den. Beröm varje gång. Gå sedan vidare till nästa pinne och försök igen.

Det här kan sen användas för att få hästen att söka sig från en pinne till nästa längs vägen. Det är ett bra sätt att motivera hästar som annars kan vara osäkra eller omotiverade ute. Likaså kan du använda det till att få en stressad häst att hitta ställen för att stanna och behålla fokus på en uppgift. Vägpinnen blir en punkt där hästen stannar och riktar sin uppmärksamhet till dig om du konsekvent belönar när den visar att den söker sig dit.

Den här övningen är tänkt att utföra ute på en väg där det står snökäppar/vägpinnar, men den kan självklart modifieras till annat föremål som finns där du kan träna, till exempel en brevlåda, lyktstolpar eller liknande. Det viktiga är att det är något som hästen kan nå med mulen och att det inte är farligt förstås. Är din häst otrygg med att vara ute på vägen kan du i stället träna på en stig i skogen, en ridbana eller i ett ridhus och ta fram något som hästen kan söka sig till. Det kan vara allt från koner eller bomstöd till en helt vanlig stol eller något annat du kommer på. Du kan också använda byttor där du kan lägga i lite mat så att hästen går från en bytta till nästa för att få sin belöning.

Du kan utföra övningen både från marken och från hästens rygg, men jag föreslår att du jobbar avsuttet först för att stärka er kommunikation.

Tips för säkerhet:

  • Använd ett långt grimskaft/arbetsrep och stå i en position där sannolikheten är liten att hästen trampar på dig om den skulle råka bli rädd.
  • Ha gärna med en till hästkompis om din häst är osäker när den är ute själv.
  • Träna en kort stund så att det inte blir överväldigande för hästen första gångerna. Var uppmärksam på om din häst verkar spänd och avsluta i så fall innan din häst går över sin tröskel. Det är mycket bättre med ett kort och positivt träningspass och sen kan ni bygga på längden på träningen.

Om din häst behöver ha en begränsad foderstat kan du ta med en del av den mat eller mineraler som hästen ändå ska äta under dagen och använda som belöning. Själv använder jag höcobs som bara består av pressat hö.

Lycka till!

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer