Aktivitet 24: Miljöträning med jultema

2023-12-24

Miljöträning är väldigt bra att öva på för att få en trygg häst som bättre kan hantera nya och potentiellt skrämmande saker i sin omvärld. Många hästar tycker också att det är riktigt kul att få upptäcka nya saker och undersöka dem i sin egen takt. Eftersom det är julafton tänkte jag att miljöträning med jultema kan passa bra.

Några förslag är att låta hästen få ha glittergirlanger hängande över ryggen eller kanske släpa en efter sig. Du kan hänga upp några som den får gå igenom eller stå och svinga en mitt på ridbanan. Kanske kan hästen få nosa på en julgran med ofarligt pynt eller prova att ha en tomteluva på huvudet.

Som alltid när du övar på något som kan komma att skrämma hästen är det viktigt att du tänker på säkerheten och introducerar saker lugnt och försiktigt först. Var på en plats där ni kan träna i lugn och ro och där din häst kan flytta sig undan utan att det blir farligt.

Vill du ha ett systematiskt sätt att arbeta med miljöträning steg för steg så kan jag rekommendera onlinekursen ”Miljöträning & rädslehantering” från Horses of Zachanox som jag själv har haft både nytta och glädje av. (Ej sponsrat inlägg utan bara ett personligt tips från mig.)

God Jul!

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer