Aktivitet 27: Bär något nytt på ryggen

2023-12-27

Låt din häst testa att bära något nytt på ryggen idag. Det kan till exempel vara en väska med matsäck om ni vill ge er ut på en tur, ett gosedjur som du sätter fast i sadeln eller så blir det första gången som din häst får testa en sadel eller barbackapad. Eller varför inte ett nytt täcke? Att bära på en presenning eller prasslig plast kan vara en passande utmaning för en häst som redan har kommit en bit inom miljöträning.

Först av allt, se till att ni befinner er på en trygg plats där hästen kan gå undan om den känner sig obekväm.

Se till att introducera föremålet lugnt och försiktigt. Låt hästen bekanta sig med det och få nosa på det innan du för det mot kroppen. Beröm när du lyfter det mot ryggen. Är din häst ovan vid att ha saker på ryggen kan det räcka med att du vidrör kroppen och sen tar undan föremålet igen. Känns det däremot bra och hästen verkar acceptera att du lägger något på ryggen kan du leda hästen en bit, gärna med långt grimskaft eller ett arbetsrep.

Beröm mycket oavsett hur hästen reagerar. Öva korta stunder i början och bygg sen på med längre sessioner och andra föremål.

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer