Aktivitet 4: Medveten skogstur

2023-12-04

Nu ska vi ta en sväng i skogen. Du väljer själv om du går till fots med din häst eller om du hellre vill rida eller köra. Har du ingen möjlighet att ta dig ut i naturen kan du förstås träna på bana eller i ridhus, men kan du ta dig ut så försök att göra det.

Poängen här är att vara så uppmärksam som möjligt på det som händer omkring dig. Våra hästar är väldigt medvetna om vad som pågår runt dem och har bland annat väldigt känslig hörsel och luktsinne. Vi människor är däremot ganska ofta väldigt mycket uppe i vårt eget huvud och i tankar på annat. Du ska därför få öva på att vara mer närvarande i stunden.

På er gemensamma tur idag så kan du öva på det genom att lägga lite extra fokus på följande:

  • Hur ser det ut omkring dig? Är allt som vanligt eller ser landskapet kanske annorlunda ut på grund av snö? Har något ändrats sedan ni var ute sist, till exempel att något föremål har bytt plats?
  • Hur luktar det ute i naturen? Kan du känna lukten av något särskilt? Hur luktar din häst?
  • Hör du något särskilt? Kan du uppfatta något långt bort? Är det något särskilt ljud som dominerar i närheten?
  • Hur känns det i din kropp när du går bredvid din häst eller när du sitter på dess rygg? Uppfattar du några spänningar i din egen eller hästens kropp? Hur känns luften omkring er?

Du behöver inte fokusera på att ändra eller justera något här utan det viktiga är bara att notera vad som pågår just nu, just idag. Växla mellan frågorna ovan och försök att stanna kvar i den här medvetenheten. Börjar tankarna vandra i väg till annat så är det bara att plocka upp en av frågorna ovan och börja om på nytt. De flesta klarar bara av att göra det här mycket korta stunder, men med tiden så kan man öva upp mer medvetenhet och närvaro.

(På bilden var jag och Saga ute och pulsade i djupsnön. Ansträngande, men man blir verkligen helt fokuserad på sin egen kropp.)

 

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer