Aktivitet 5: Andas tillsammans

2023-12-05

Gör den här aktiviteten på en lugn plats där du och din häst kan vara ostörda en stund. Det går bra att göra den i boxen, stallgången eller ute i hagen till exempel. Din häst kan gärna stå och äta hö under tiden om det gör att den slappnar av bättre.

Ställ dig bredvid din häst eller sätt dig i närheten på en punkt där du kan se din hästs kropp. Försök att slappna av i din egen kropp och bara iaktta vad som händer och hur det känns. Andas lugnt och djupt ner i magen i någon minut.

Flytta sedan fokus till din häst. Hur andas den idag? Verkar det vara ytliga andetag eller andas den ner i magen? Andas hästen snabbt eller långsamt?

Försök sedan att följa din hästs andetag så att ni andas samtidigt. Fokusera helt på detta i några minuter.

Vad händer i dig själv när du gör detta? Märker du någon skillnad i hästen?

Fortsätt så länge som det känns behagligt. I början kan det bli korta stunder. Precis som med tidigare övningar kan man behöva bygga upp sin uthållighet gradvis. Viktigt att säga här är att det inte handlar om prestation och att stanna kvar i en viss sinnesstämning under en specifik tid. Att bara vara medveten tillsammans med sin häst i några sekunder av avslappning är värt så mycket mer än att tvinga fram något som inte känns bra.

Försök att hitta en skön känsla och känn hur ditt sinne stillar sig när du fokuserar på vad som händer i din egen och hästens kropp.

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer