Aktivitet 6: På lång töm

2023-12-06

Brukar du tömköra din häst? Tömkörning är en bra metod för att öva på kommunikation från marken och ett bra sätt att få omväxlande motion. Att arbeta med lång töm gör att du kan se hur hästen rör sig och du kan arbeta både på rakt spår och på volt.

Tömkörning är ett viktigt steg att öva på för dig som senare vill köra din häst med vagn, släde eller någon form av redskap. Att dra pulka eller tolka med skidor efter hästen kan också vara kul, men tänk på säkerheten och var alltid två eller fler i början när ni övar på detta. Öva korta stunder och varva tömkörningen med miljöträning – gärna övningar som innebär att olika föremål eller linor rör vid hästens ben. Det är bra för att vänja hästen vid det som senare kommer att hända i körningen.

Idag kan du öva på tömkörning på bana/i ridhus eller ute på en väg eller skogsstig med lätt terräng om ni redan har en bra grundkommunikation på töm. Öva start, stopp och att svänga, till exempel genom att ställa upp en bana med koner att utgå från. Eller använd vägpinnarna ute på en väg som stoppunkter (se övning 2).

Om din häst inte är van vid tömkörning eller om du vill jobba med enklare utrustning så kan du kika på bilden ovan med Tyra och den från aktivitet nummer 4 där jag går med Saga med ett långt arbetsrep och vanlig grimma i stället. Många hästar tycker om att gå på promenader där de får gå först och då kan det vara enklare att börja med ett långt rep i stället för tömmar. Risken blir mindre för att trassla in sig och ni kan öva på att lyssna mer på röstsignaler. Den här metoden kan vara en bra väg fram till tömkörning med vanlig töm genom att du först kan gå före eller vid sidan av hästen och leda den, för att sedan gradvis flytta dig bakåt och låta hästen gå före så den vänjer sig vid den positionen.

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer