Aktivitet 9: Hovlyft

2023-12-09

Det område där jag själv har haft mest nytta av att jobba med belöningar är vid hovvård. Särskilt Tyra som är en ardenner som ibland tycker att det är jobbigt att stå och hålla upp sina hovar länge har blivit mycket bättre genom att få belöning för när hon gör rätt. Hon tenderar att hålla uppe hovarna längre om hon får konstant matning medan vi verkar också. Men det är också en fråga om att själv hålla sig lugn och ha tålamod medan hon ställer sig tillrätta.

Det är lite svårt att sammanfatta hur man tränar in frivilliga hovlyft på några korta rader text, men om du vanligtvis jobbar traditionellt så föreslår jag att du börjar med att lyfta hovarna som du brukar göra, men berömmer så snart hästen gör rätt. Förstärk gärna med en godbit. Upprepa några gånger och se om hästen börjar reagera redan när du börjar röra handen ner mot hoven. Beröm i så fall redan då. Med tiden kommer det troligtvis att räcka att du pekar mot hoven för att hästen ska börja lyfta. Kräv inte för mycket i början. En enstaka sekund eller ett försök till ett lyft ska också berömmas. Med tiden kommer du att kunna hålla hoven längre.

Hur som helst så är det en viktig färdighet att kunna för en häst som bor med människor och det är bra att öva mycket och göra vårt bästa för att det ska kännas trevligt så blir det en mer positiv och säker upplevelse för alla inblandade, så öva en liten stund idag.

Jag är verkligen inget proffs utan en helt vanlig (nåja, lite alternativ kanske…) hästägare som vill ha en fin samvaro med mina hästar. Därför rekommenderar jag att ni tar hjälp av någon som faktiskt är ett proffs om ni inte får till det på egen hand. Anna Stavholm har ett bra avsnitt om hovlyft i sin bok Relation före prestation som jag kan rekommendera. @hastvis.se har mycket fint material på sitt konto som visar hur man kan jobba med det här, så bläddra runt lite där så kan du hitta lite olika upplägg som passar hästar med olika personlighet, relation till människor mm.

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer