Recept: Jättepirog

2025-03-15

Nu när Naturbunden breddas till att bli ett online-magasin (och senare förhoppningsvis ett tryckt dito) så tänkte jag passa på att återuppliva ett gammalt projekt som jag började genomföra på min tidigare sajt hyperbrain.me. Jag provlagade och översatte recept ur en kokbok från Småland som en släkting till mig varit med och bidragit till. Många somrar spenderades hemma hos Linnea och Gunnar i Bor nära Värnamo och det bjöds alltid på kopiösa mängder god, hemlagad mat.

Eftersom jag nu skriver på svenska så kan steget med översättning hoppas över och jag är tveksam till att jag kommer att orka laga mig igenom de över tvåhundra(!) recept som finns i boken. Alla verkar ärligt talat inte så goda, så jag håller mig till de recept som faktiskt är värda att laga igen.

Det här var ett av dem, så jag hoppas att ni gillar det också. Mer om kokboken får jag berätta vid ett senare tillfälle.

Jättepirogen i det är receptet är snarast en köttfärspaj och väldigt typisk för tiden då receptet skrevs under sent 1980- till tidigt 1990-tal.

gör såhär

Till degen:

  • 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g smör (originalet anger margarin)
  • 5 msk kallt vatten.

Arbeta ihop ingredienserna till degen snabbt och låt den stå kallt. Jag brukar svepa in pajdeg i plastfolie eller en bivaxduk och lägga i kylskåpet minst en halvtimme före tillagning.

Till fyllningen:

  • 1 gul lök
  • 250 g köttfärs
  • 1 burk champinjoner

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen i en panna. Tillsätt champinjonerna.

Tillsätt därefter:

  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk ketchup
  • 1 tsk salt
  • 1 krm timjan

Dela degen i två delar och kavla ut till lika stora cirklar. Lägg fyllningen och 3 st skivade hårdkokta ägg på den ena degbiten. Täck över med den andra och tryck till kanten ordentligt, gärna med en gaffel. Pensla ytan med uppvispat ägg och grädda i 200°C i cirka 30 minuter.

Jag har bifogat originalreceptet skannat ur boken här nedanför:

Denna hemsida använder cookies. För att kunna handla i vår webbshop krävs att du godkänner våra villkor och hantering av cookies.  Läs mer