Här kommer ännu ett recept från den gamla kokboken från Bor i Småland. Denna gång en härligt kryddig sockerkaka med kardemumma.
Ingredienser:
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl socker
- 1 1/2 tsk stött kardemumma
- 100 g smör eller margarin
- 2 1/2 dl gräddmjölk
- 1 ägg
- 2-3 äpplen
- pärlsocker

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en skål.
- Finfördela smöret i blandningen, tillsätt gräddmjölken och det uppvispade ägget.
- Rör snabbt ihop smeten.
- Bred ut smeten i en smord och bröad form (sockerkaksform går bra).
- Stick ner tätt med skalade äppelklyftor.
- Klicka över lite smör och strö pärlsocker över ytan.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. (Testa med provsticka om kakan är genomgräddad.)
Just det här receptet är faktiskt skrivet av min egen släkting Linnea Johnsson, så det känns lite extra kul att ha med.

Originalreceptet hittar du här:

